Identitat

Gastronomia
A l'hivern és habitual de menjar el xató, l'amanida d'escarola guarnida amb bacallà esqueixat, tonyina fresca, anxoves i olives i ben marinada amb una suculenta salsa condimentada a base de nyores i fruita seca torrada. Sol acompanyar-se d'assortiment de truites de verdures del temps. Cal també fer esment de la coca enramada amb espinacs i mongetes o amb la variant de llom de porc o arengades a la brasa, al gust. Aquests plats, de molt de cos, demanen l'acompanyament d'un bon vi o cava de la terra de la Denominació d'Origen Penedès, de reconeguda anomenada. Cap al nord de la comarca hom pot tastar les graellades de carn amb rovellons –quan n'és l'època– i el civet de senglar. Als pobles del litoral, prop del Garraf, es pot menjar el bull de tonyina, l'all cremat o l'arròs a banda.

Entre les postres típiques anomenarem els bufats, en tot temps, i les orelletes per Quaresma. A les fassines del Vendrell es produeix el resolis, un licor d'aiguardent aromatitzat amb anís o canyella –d'origen italià– que els escrits diuen que es bevia amb complaença a la cort de França. El resolis lliga molt bé amb la pastisseria dolça.

Folklore
El Baix Penedès conserva una antiga i potent tradició castellera. El Vendrell i l'Arboç tenen agrupacions pròpies. És fora de tot dubte la importància històrica i la contribució dels Nens del Vendrell a la renaixença castellera actual. A l'Arboç i a la Bisbal del Penedès hi tenen lloc importants exhibicions durant la festa major, a càrrec de diverses colles de castellers.

Són també característics el ball de bastons, el ball de diables, els gegants i capgrossos, els grallers, els xanquers i tots els elements relacionats amb el bestiari de foc, com el Caramot del Vendrell o els dracs de la majoria de les poblacions. Tant l'esbart Pau Casals, del Vendrell, com el Sant Julià, de l'Arboç, dignifiquen i representen arreu les danses del país.

Arreu de la comarca se celebren les festes de Carnaval, amb rues que en alguns municipis són multitudinàries; per Nadal són típiques les representacions dels Pastorets Musicals al Vendrell, per Sant Antoni Abat (17 de gener) hi tenen lloc els tradicionals Tres Tombs, i per Pasqua Florida la societat coral de La Lira Vendrellenca manté viva la celebració de la diada cantant caramelles.