Arxiu Comarcal del Baix Penedès

arxiu comarcal fotoArxiu Comarcal del Baix Penedès mes1

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès fou creat arran del conveni, signat el 26 d’abril de 1983, entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Vendrell. A tal fi, es va construir a la vila un edifici de nova planta en un solar de l’antic hospital de Sant Salvador, que fou inaugurat el dia 20 d’abril de 1995. L’ACBP, integrat al Sistema d’Arxius de Catalunya, és gestionat pel Consell Comarcal del Baix Penedès, segons competències delegades per la Generalitat.

L’ACBP té cura de protegir, inventariar i difondre el patrimoni documental del Baix Penedès, per tal de posar-lo a l’abast de les mateixes institucions que l’han dipositat, dels ciutadans i dels investigadors. En l’actualitat (a finals de 2009) custodia 1877 metres lineals de documentació, que abraça des del segle XIV fins als nostres dies. Entre aquesta documentació destaquen per la seva importància el fons notarial del districte del Vendrell, els fons judicials, els fons dels ajuntaments del Vendrell, Sant Vicenç de Calders, Cunit, el Montmell, Albinyana, l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys, la Bisbal del Penedès, Banyeres del Penedès, Bonastre, Calafell i Bellvei. Com a fons més singulars ressalten el de la Duana Marítima del Vendrell (1803-1909), per a l’estudi de l’exportació de vi al segle XIX, els fons patrimonials de la família Carbonell (1654-1965) i la família Marrugat de l’Arboç (1704/1845) i el fons personal del poeta Joan Ramon Soler (1697-1930), de gran interès per a l’estudi del moviment romàntic a la comarca i a Catalunya, el de l’empresa Indrustrias Miret, SA, i el dels fotògrafs Feliu Olivé Nin (1890-1968) i Antoni Ollé Pinell (1897-1981). El document més antic conservat a l’Arxiu és un pergamí del s.XIV del fons municipal de Banyeres del Penedès.

L’ACBP ingressa reglamentàriament la documentació de les administracions públiques amb seu a la comarca i, mitjançant conveni, els fons documentals d’altres institucions públiques i privades o de persones físiques o jurídiques que tenen la voluntat de dipositar, cedir o donar els seus documents per tal de fer-los accessible als ciutadans i als investigadors.

Web de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès:
http://cultura.gencat.cat/arxius/acbp

Cercador en línia de documents dels arxius comarcals i de l'Arxiu Nacional de Catalunya:
http://cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/

Arxiu Comarcal del Baix Penedès
Camí de Tomoví, 30
43700 Vendrell
Telèfon 977 667 396
Fax 977 667 396
Adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari d'hivern
Matí: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.
Tarda: de dilluns a divendres, de 15.30 a 19.30 h.

Horari d'estiu
De l'1 juny al 30 setembre, de dilluns a divendres, de 8 a 15 h.